Híreink

2017-től lényegében megszűnik az SZJA-bevallás

Már az idei évet követő adóbevallási időszakban mentesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt a mintegy 1,5-1,8 millió adózót, akik csak egyetlen helyről kaptak bért és semmiféle adókedvezményt nem vesznek igénybe: az ő személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásukat a NAV fogja elkészíteni .
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint a 2016-os adóév után ugyanakkor már a magánszemélyek döntő részének az adóhatóság készíti majd az adóbevallását, s akkor már az adókedvezményekkel bírók is beletartoznak majd abba a körbe, akiknek nem kell bevallást készíteni.

Ez a 4,2 millió foglalkoztatott közül 3,5-3,8 millió bevallót érinthet, vagyis lényegében megszűnik az SZJA-bevallás. Azok a magánszemélyek ugyanakkor, akik egyéni vállalkozók vagy például őstermelők is egyben, a jövőben is kénytelenek lesznek saját adóbevallást készíteni.

Az adóhatóság a tervek szerint kiszámítja az adót és a bevallás részleteit küldi meg az adózónak, aki vagy elfogadja, vagy észrevételeket tehet majd – mondta az államtitkár a most benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban.

Minősített vállalkozók

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása a vállalkozók esetében is új, ügyfélbarátabb szabályokat alkalmaz majd. A jövő évtől minősítik majd az adózókat. A jó adózó kategóriába kerülő vállalkozásoknál az átfogó adóellenőrzések maximum 180 napig tarthatnak majd és a szankciók is mérsékeltebbek lesznek, mint amit jelenleg a törvény előír. A tervek szerint a jó adózók esetében 2017-től a mostani 75 napról 45-re csökken a visszaigényelt ÁFA kifizetési ideje, sőt 2018-tól további 15 nappal korábban utalja majd vissza a cégeknek járó pénzt a NAV.
A kockázatos adózók esetében vélhetően jobban fog majd a büntetéseknél az adóhatóság ceruzája, ám ennek részleteiről egyelőre nem lehet tudni.

A jó adózói körbe jutás feltételei:

  • minimum 3 éves múlt,
  • az elmúlt 5 év során 3 százaléknál nem nagyobb adókülönbözet,
  • 500 ezer forint alatti adóhátralék
  • 3 éven belül nem volt a cég adószáma felfüggesztve- vagy törölve.

A kockázatos adózói kör ismérvei:

  • 100 millió forintot meghaladó adóhiány vagy/és
  • be nem jelentett adózók foglalkoztatása,
  • 1 éven belül ismételt üzletbezárás.

A cél az, hogy minél több adózót a jó adózói körbe tereljenek, épp ezért a Heti Válasz információi szerint minden cég, aki 2016. március végéig olyan intézkedéseket tesz, amely miatt kikerülhet a kockázatos adózói körből, biztosítják a tiszta lapot, azaz az átlagos adózói státuszt.

3500 forintért szabad a főzés?

Az NGM emellett az elektromos meghajtású autók és a fuvarozók komoly mértékű adókedvezménnyel való támogatását is javasolja, míg a pálinkafőzés esetén megmarad a házi főzés szabadsága: az otthon főzőknek a jövő évtől minimum 3, maximum 86 párlat adójegyet kell majd megvásárolniuk. Egy adójegy 1 liter 42 fokos alkoholtartalmú ital készítésére jogosít fel, egy adójegy 700 forintba kerül majd. Azaz elvben évi 3500 forintot minden pálinkafőzőnek be kell majd fizetnie.

taxpass2017-től lényegében megszűnik az SZJA-bevallás